Kohti Kristuksen syntymää



Risti ja Rakkaus



On aika kääntää katse kohti kirkkovuoden uutta vuotta, adventtia. Kierrellessäni viime viikolla lähikaupassa huomasin, miten jouluoluet ovat jo saapuneet kauppoihin. Täytyy siis kiirehtiä, jotta pappina pysyn kauppiaiden matkassa mukana. Kiire oli tietty myös viisailla itämaan tietäjillä aikoinaan, mutta toisesta syystä. Heitä ajoi takaa Herodes, pappia ajaa takaa ajan hektisyys. Jos en ole valppaana, joulu vilahtaa ohi ennen kuin huomaankaan.

Adventus Domini ja "kalenteripaniikki"
Joulun odotus alkaa adventtina. Adventti (lat. adventus Domini, Herran tuleminen/saapuminen) tarkoittaa niitä neljää viikkoa, jotka edeltävät joulua, Jeesuksen syntymää. Papin elämässä se tarkoittaa kalenterin vaihtumista uuteen ja pelkoa siitä, että jotain vanhan vuoden kalenterista on jäänyt merkitsemättä uuteen kalenteriin ja näin jää unholaan.

Tottahan joulu on paljon muutakin kuin kalenteripaniikkia. Lukuisia ihania seurakuntalaisten tapaamisia joulujuhlissa, joulupuuroa ja joulutorttuja. On joululauluja ja koristeita. On puuhaa ja huisketta. Ihania kohtaamisia ja suloista tunnelmaan ja kanelin tuoksua. Ja viimein joulukuusi koristamassa kotiamme.

Joulun sanoma ja kauppakeskusten musakki
Teologisesti joulun odotus kytkeytyy hyvin tiiviisti pääsiäisen tapahtumiin ja Jeesuksen uhrikuolemaan ristillä. Adventin virsi no 15 (Tiellä ken vaeltaa…) kuvaa Jeesuksen matkaa kohti ristiä, ei kauppakeskusten tavarahelkuttia.

Siksi en valinnut kuvaa, joka olisi joulunpunainen tai koristeiden peittämä. Adventin ajan ja joulun ajatusten tulisi ohjata meitä katsomaan tuota ristiä, Jeesuksen uhrikuolemaa. Kuva on Savonlinnan Olavinlinnan kappelista 2017, jossa olin rippileirin kanssa vierailemassa.

Katse kohti napaa...ja sen yli
Katse tulisi suunnata enemmänkin kohti sisäistä maailmaa lempeästi, mutta analysoiden niin, että oppisimme luopumaan turhasta ja kiittämään siitä mitä meillä on. Kun tämä mietinnän on tehnyt, toivo sopii, että mielemme kääntyy kohti niitä, jotka todella tarvitsevat apuamme.

Meditaation jälkeen tapahtuu metanoia, mielenmuutos, parannus ja sitä kautta Jumalan rakkauden ilmeneminen maailmassa. Tätä muutosta ei tapahdu, jos ei uskaltaudu välillä pysähtyä. Mutta pysähtyminen ei pelkästään riitä vaan on lähdettävä siitä eteenpäin, kun on sen aika. Mietinnän tulee muuttua toiminnaksi.

Mutta miten....
Jeesus ratkaisi aikoinaan metelin ja melun ongelman lähtemällä erämaahan hiljaisuuteen, pois ihmisten vaikutuksen alaisuudesta. En tiedä miten Jeesuksella kävi, mutta itselleni käy usein niin, että hakeutuessani hiljaisuuteen, meteli päässäni vain yltyy. Kestää hyvän tovin ennen kuin pääni sisällä pyörivien syklonien infernaalinen meteli asettuu ja voin hiljalleen asettua kuuntelemaan Jumalan minulle tarkoittamia sanoja. 

Rohkaisen sinua hyppäämään hiljaisuuteen. Tanskalainen teologi Sören Kierkegaard puhuu uskon hypystä, jossa tieto jätetään sille arvolliseen asemaan mutta uskaltaudutaan hyppäämään uskon maailmaan. Usko ja tieto eivät Kierkegaardin maailmassa sodi keskenään, kun kummallekin annetaan sille kuuluva paikka.

Rautalangasta rakkauteen
Näin Martti Luther opettaa meitä rukoilemaan  Käytä aikaa noin 20 min. tai mielesi mukaan mutta päätä aika etukäteen ja pysy siinä.

Istu mukavaan paikkaan, jossa sinua ei häiritä
Sytytä kynttilä, jos se tuntuu mielestäsi hyvältä
Rukoile hetki, että Jumala kuulisi sinua
Lue Raamattua: Jouluevankeliumi on Luukaan evankeliumissa kohdassa luku 2 ja jakeet 1-20. (Luuk. 2:1-20). Löytyy googlettamalla. Lue yksi jae tai koko kohta. Joka päivä sama teksti koko adventin ajan. Hiljenny ja mietiskele lukemaasi. Tässä harjoituksessa lukemisen määrä ei ole merkittävä vaan tekstin äärellä olemisen aika.
Kuuntele ja ihmettele: Jos huomaat, että ajatuksesi harhailevat ole ajatuksille armollinen ja totea että nyt ei ole aika miettiä joulukinkun hankintaa tai joulukalan maustamista. Käännä mielesi takaisin Jumalan kuunteluun, lukemiisi sanoihin.
Kiitä rukoillen omin sanoin. (Kiitos tästä hetkestä)
Rukoile Isä meidän- rukous.
Siunaa itsesi Herran siunauksella 

Isä meidän

Isä meidän, joka olet taivaissa.
Pyhitetty olkoon sinun nimesi.
Tulkoon sinun valtakuntasi.
Tapahtukoon sinun tahtosi,
myös maan päällä niin kuin taivaassa.
Anna meille tänä päivänä meidän jokapäiväinen leipämme.
Ja anna meille meidän syntimme anteeksi,
niin kuin mekin anteeksi annamme niille,
jotka ovat meitä vastaan rikkoneet.
Äläkä saata meitä kiusaukseen,
vaan päästä meidät pahasta.
Sillä sinun on valtakunta ja voima ja kunnia iankaikkisesti. Aamen.

Herran siunaus


Herra siunatkoon sinua ja varjelkoon sinua.
Herra kirkastakoon kasvonsa sinulle
ja olkoon sinulle armollinen.
Herra kääntäköön kasvonsa sinun puoleesi
ja antakoon sinulle rauhan.
Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen.
Aamen.

Ole siunattu, ole rauhallisella mielellä







Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Marraskuu

Ehtoollisen sakramentti

Rukous